EA: nu incepe niciodata cu lumina care arde retina, nici cu ameteli de tunel care nu se mai sfirseste; incepe cu intuneric viscos ca o pasta de catran intinsa pe piine, din care musti cu ura si furie; incepe cu bulgari de pamint care-ti strivesc vertebrele fragile si in care auzi inflorind viermii; incepe cu o raguseala absoluta care se freaca de sunete si le electrizeaza pina la disolutie. Trecutul scrijeleste sadic animalul schilodit pe care-l duci in tine, ca o sare grunjoasa presarata cu cerbicie pe o rana supurinda. Stai jos si asculta-ma! Nici macar nu mai vrei sa te ridici, sa te infigi intr-un viitor apropiat pe care nu-l poti vedea, dar in existenta caruia ti s-a povestit ca trebuie sa crezi cu un fel de religiozitate vetusta, in vreme ce piciorul rece iti apasa si mai tare grumazul si-ti scormoneste printre coastele infrigurate. Rupi in tine, pe rind, toate farimele de sunet si de culoare si astepti sa se lase tacerea; astepti ca universul sa se dilate si sa se contracte si toata energia generata astfel sa stinga viata din tine, ca o tigara gigantica intr-o scrumiera minuscula, pe care o incendiaza doar cu puterea gindului inanimat. Refuzi indaratnic ultima gura de aer si astepti ca lumea ta sa se desprinda de lumea lor si sa inmarmuresti intr-o forma de illo tempore al unei povesti fara happy-end, care n-a fost inca scrisa. Tacere. Pojghita. Crusta.

Stai jos si asculta, n-am terminat! Cind totul pare a se fi sfirsit, carnea incepe sa strige, carnea se revolta. Singele inghetat se misca incatusat prin vene, ca un sloi rigid in cautarea asperitatilor calde si vii care sa-l topeasca. Carnea se cutremura, vibreaza, incordeaza muschi, tensioneaza oase, rupe zagazuri, dezgroapa senzatii, electrocuteaza amintiri – de carne si ele. Spasmul violent iti deschide brusc pleopele, iti sfisie ireversibil, cu dinti surescitati, buza pulsinda si te biciuieste cu prima inghititura de aer tare, rece.

Nu, nu reincepe cu lumina si nici cu forta demiurgica a cuvintului. Reincepe cu placere. Si asta-i norocul tau: esti carne intemnitata in suflet, nu suflet prizonier in carne.

http://www.youtube.com/watch?v=QxYemY8CQaw